Senngasse

Industrial building

  • Foto Manfred Seidl
  • Foto Manfred Seidl
  • Foto Manfred Seidl
  • Foto Manfred Seidl
  • Foto Manfred Seidl
  • Foto Manfred Seidl
  • Foto Manfred Seidl
  • Foto Manfred Seidl

In a setting lacking an urban identity, the Senngasse office and workshop facility for city’s Lighting Department makes a fresh bold statement for a hitherto faceless organization. Careful architectural detailing surpasses mere functionality to endow the building with a contemporary character.
As an extension to an existing local authority building, this three-storey construction houses the on-call service of the Viennese municipal public lighting department. The design organizes the site into distinct zones of operations offices, well-lit storage and work yard. Raised above the ground on columns, the building’s wide-spanning reinforced concrete structure and highly insulated lightweight steel walls allow the interior spaces to be functionally and flexibly arranged. Continuous bands of glazing and generous metal grille catwalks establish a relationship with the urban surroundings. A wavy metal canopy shelters the maintenance vehicles and continues the concept of a sensitive “industrial architecture.”

Address:
Senngasse 2, , 1110 Wien, Österreich

Architecture:
Architekten Tillner & Willinger, Wien, Silja Tillner, Wien

Cooperation Architecture:
H. Achammer (Projektleiter)

Structural Engineering:
Vasko + Partner Ingenieure ZT für Bauwesen und Verfahrenstechnik GesmbH, Wien

Building Physics:
Erich Panzhauser


Bauende:
2005

Plot Area:
17.000 m²

Gross Floor Area:
1.400 m²